Isnin, 30 Januari 2012

DATUK MUSBAH DAN KEHENDAK RAKYATKejayaan seseorang pemimpin menjalankan tugasnya sebagai wakil rakyat, antara sebabnya ialah, pemimpin itu telah berjaya memenangi hati rakyat. Beliau telah mempunyai ciri-ciri yang selari dengan aspirasi dan kehendak rakyat semasa. Menurut penelitian saya ciri-ciri yang diingini oleh rakyat telah berjaya dimiliki sepenuhnya oleh YB Datuk Musbah sebagai wakil rakyat Tempasuk selama ini.

Datuk Musbah umpama seorang artis yang mempunyai peminatnya tersendiri, dan yang paling menarik dan berbeza dengan pemimpin lain ialah kerana beliau mempunyai penyokong yang amat setia kepada beliau. Ketaatan dan kesetiaan penyokong beliau telah beberapa kali teruji dan tidak pernah mengkhianati perjuangan beliau, misalnya pada tahun 2004 apabila beliau tidak bergelar wakil rakyat kerana tempat beliau telah diberikan kepada Tan Sri Pandikar. Selama hampir lima tahun beliau tidak mempunyai kuasa, penyokong-penyokongnya tidak pernah meninggalkan beliau, malahan pada pemilihan UMNO Bahagian Kota Belud tahun 2004 penyokong-penyokongnya telah membuktikan sokongan mereka apabila memberikan kemenangan kepada beliau sebagai Ketua UMNO Bahagian dengan mengalahkan Datuk Yahya Lampong tajaan mantan Ketua Bahagian sebelum itu Datuk Salleh Tun Said dengan mejoriti yang amat besar iaitu lebih 200 orang. Waktu itu sokongan rakyat Kota Belud amat kuat terhadap beliau, sehinggakan ada yang berpendapat bahawa andaikatanya Datuk Salleh Tun Said sendiri yang menjadi lawannya dalam pemilihan UMNO tersebut, juga akan menerima kekalahan sebagaimana yang menimpa Datuk Yahya Lampong.

Secara keseluruhannya ramai penganalisis politik mengakui bahawa Datuk Musbah telah berjaya memenangi hati rakyat atas sebab sikapnya amat disukai ramai. Kekerapan beliau menemui rakyat dalam apa juga bentuk keadaan membuatkan wakil rakyat ini amat diminati oleh semua lapisan masyarakat di Kota Belud. Sebab itu saya difahamkan dari sumber-sumber yang tidak resmi pucuk pimpinan UMNO negeri dan pusat akan memilih beliau sebagai calun Parlimen dalam PRU ke 13 nanti. Setakat ini menurut penilian agensi-agensi kerajaan yang membuat pemantuan prestasi pemimpin-pemimpin Kota Belud hanya Datuk Musbah sahaja yang mampu memberi kemenangan kepada UMNO dalam kursi Parlimen di Kota Belud mahupun kursi DUN Tempasuk. Walau bagaimanapun rakyatnya di kawasan Tempasuk juga mahukan khidmat wakil rakyat ini diteruskan dikawasan mereka, malahan ada setengah-setengah kawasan daerah mengundi kawasan Tempasuk, telah mengadakan perhimpunan aman mengesah pucuk pimpinan UMNO mencalunkan semula Datuk Musbah di kawasan Tempasuk.

Kejayaan Datuk Musbah sebagai wakil rakyat kerana didorong oleh sikapnya yang peramah kepada semua penduduk tidak kira wanita, lelaki, tua dan muda. Antara Datuk Musbah dan rakyat tidak ada wujudnya kekangan yang menyebabkan rakyat sukar mendampingi beliau. Dalam keadaan rakyat berhujan kerana mengharungi kehidupan, Datuk Musbah juga mampu berbuat demikian, buktinya apabila hanya menggunakan daun tumbuhan BAGIANG yang selalu digunakan penduduk kampong ketika hujan sebagai payung sewaktu beliau membuat lawatan kerja di kawasan daerah mengundi Rosok suatu ketika. Kalau penduduk kampong duduk bersila ketika makan kerana ketiadaan meja makan, Datuk Musbah juga mampu berbuat demikian, misalnya sewaktu beliau mengadakan lawatan di masjid- masjid sekitar Kota Belud di dalam bulan puasa. Beliau duduk bersila bersama-sama dengan penduduk kampong menjamu selera selepas menunaikan sembahyang isyak dan sunat tarawaih. Inilah sikap Datuk Musbah yang amat disenangi rakyat, beliau diumpamakan berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan rakyat.

Datuk Musbah yang terkenal dengan kerajinannya turun padang sudah tentu amat mudah di temui dimana-mana sahaja. Setiap kali adanya majlis kahwin dan upacara kematian yang berlangsung di daerah Kota Belud, Datuk Musbah tidak pernah melepaskan peluang menghadirkan diri, kecuali ada urusan penting di Kota Kinabalu dan tidak dapat dielakkan. Beliau tidak juga menumpukan hanya menghadirkan diri di kawasan Tempasuk sahaja, akan tetapi di seluruh Kota Belud. Justeru itu tidak hairanlah Datuk Musbah mempunyai penyokong setia di semua kawasan Kota Belud.

Namun kejayaan Datuk Musbah menempatkan diri dalam lapisan masyarakat Kota Belud dengan begitu baik dicemburi oleh pihak-pihak yang dengki dengan pencapaian pemimpin ini dalam politik. Misalnya dalam penulisan saya sebelum ini yang telah membicarakan soalan kemampuan Datuk Musbah menyaingi malahan menidakkan penguasaan keturunan Arshad dalam politik Kota Belud, telah menyebabkan ada pihak-pihak yang mengkritik penulis blog Dilema Kota Belud ini dengan tomahan yang bermacam-macam. Di dalam Facebook group Arshad banyak membicarakannya kononnya penulis blog ini adalah penulis upahan Datuk Musbah, ingin saya jawap secara sepontan adakah apa yang di tulis oleh Dilema Kota Belud ini tidak benar? Adakah tidak benar selama ini keturunan Arshad yang memanipulasi politik Kota Belud atau tidak benarkah hanya Datuk Musbah saja yang berjaya menyaingi manipulasi politik keturunan Arshad di Kota Belud. Cuba berikan saya pemimpin Kota Belud sehebat Datuk Musbah yang berjaya mencabar penguasaan politik keturunan Arshad di Kota Belud, siapa?. Tan Sri Pandikar yang telah menjadi tawanan mereka kini atau Datuk Abdullah Sibil yang tidak habis berangan-angan mahu dicalunkan di Tempasuk. Penulis Dilema Kota Belud menulis berdasarkan fakta kerana penulis juga adalah antara pelakon politik Kota Belud selama ini, justeru itu apa juga yang di utarakan selama ini adalah berdasarkan fakta yang di ambil dari peristiwa yang telah berlaku dan penulis berada sewaktu peristiwa itu terjadi.

Apa sahaja orang cakap mengenai Dilema Kota Belud, perjuangan ini perlu diteruskan iaitu membicarakan perkara yang nyata supaya menjadi bahan rujukan generasi akan datang, betapa perjuangan memartabatkan anak bangsa Kota Belud yang terdiri dari suku kaum Bajau, Iranun dan Dusun adalah agenda penting dan kini Datuk Musbah adalah peneraju utama perjuangan ini dan akan menjadi ikon kepada pemimpin akan datang sebagai seorang wira golongan miskin di Kota Belud. Seorang kawan membisik kepada saya di Kota Belud pemimpin yang benar-benar berjiwa rakyat hanya Datuk Musbah. Beliau memberi hujah selama tempoh beliau bergelar wakil rakyat Tempasuk, rakyat Tempasuk amat berbangga pencapaiannya membawa pembangunan kepada mereka seperti projek JELAPANG PADI, AGROPOLITAN, AKUAKULTUR, JARINGAN PERHUBUNGAN YANG AMAT BAIK DAN SEBAGAINYA. Ada yang tidak segan-segan lagi mengelarkan Datuk Musbah sebagai BAPA PEMBANGUNAN TEMPASUK. Berbanding pemimpin terdahulu yang telah memegang jawatan seperti Ketua Menteri, Menteri, Sepeakar dan bermacam-macam lagi, tetapi tiada satu pun pembangunan yang boleh dibanggakan sebagai aset kepada penduduk Kota Belud untuk meningkatkan ekonomi mereka.

Tidak harian jugalah jika ada usaha-usaha yang cuba menafikan kewibawaan kepimpinan Datuk Musbah di kalangan rakyat. Contohnya fitnah dan usaha keroyok mereka sewaktu pemilihan UMNO Kota Belud tahun 2008, mereka yang irihati pencapaian Datuk Musbah dalam membawa demensi perubahan kehidupan dan politik Kota Belud telah bergabung tenaga memastikan Datuk Musbah tersungkur dalam pemilihan tersebut. Datuk Salleh Tun Said dan konco-konconya yang tidak pernah sebulu dengan Tan Sri Pandikar selama ini dalam politik pada waktu itu telah bergabung tenaga menyerang dari seluruh pelosok dengan taburan wang rasuah agar Datuk Musbah kalah dalam pemilihan itu.

Matlamat mereka agar rekod baik dan pencapaian Datuk Musbah dalam politik akan padam terus dalam arus politik Kota Belud. Dengan demikian kelemahan mereka selama ini yang gagal membawa pembangunan kepada daerah Kota Belud tidak diketahui umum. Akhirnya penduduk Kota Belud terus-terusan dalam kemiskinan dan peminta sedekah kepada mereka. Penduduk terpaksa akur kepada mereka kerana serba kekurangan akhirnya keadaan rakyat Kota Belud tidak ubah seperti NEGARA MERDEKA TAPI MEREMPAT DI DAERAH SENDIRI. Bukan itu sahaja, tranformasi politik yang cuba ditonjolkan oleh Datuk Musbah lebih kepada bersifat pasaran terbuka dalam istilah perdagangan. Beliau mahu melahirkan lebih ramai pemimpin politik dan golongan koperat di Kota Belud, supaya nanti mereka ini akan dapat membantu keluarga masing-masing, dengan demikian satu masa mereka boleh berdikari sendiri tanpa bergantung sepenuhnya kepada pemimpin atau kerajaan. Berbanding dengan dasar yang ditonjolkan oleh pemimpin terdahulu yang mahukan semua rakyat Kota Belud sentiasa dalam kemiskinan dan tidak mempunyai pendidikan yang tinggi seperti mereka. Mereka khuatir jika rakyat nanti punya wang atau mempunyai pendidikan yang tinggi akan menjejaskan peluang mereka menguasai kepimpinan Kota Belud.

Contoh yang mudah, apabila berlaku pemilihan UMNO Kota Belud samada ianya pemilihan AJK UMNO Bahagian atau pemilihan wakil 7, lebih ramai calun-calun dari kawasan Tempasuk yang memenangi pemilihan tersebut berbanding dengan kawasan Usukan.

Dan kini pemimpin ini cuba pula menonjolkan di kalangan keluarganya sebagai calun PRU ke 13 nanti, dengan tujuan legasi kepimpinan mereka akan berterusan sampai bila pun, misalnya di Tempasuk Tan Sri Pandikar berusaha benar mempromosi adiknya Bahi Wata dijadikan calun BN dalam PRU 13 nanti. Bahi Wata yang selama ini tidak pernah menonjolkan diri dalam majlis politik, telah mula berjinak-jinak mendekatkan diri dalam dunia politik, di dalam fecebook bukan main lagi lontaran idea politiknya, seolah-olah dia berpolitik begitu lama.

Apapun rancangan mereka dalam mengekalkan legasi kepimpinan keluarga mereka, rakyat sudah faham dan tidak mungkin diperbodohkan lagi. Jangkaan ramai penganalisis politik, jika pucuk pimpinan pusat menidakkan kehendak rakyat diperingkat akar umbi. Barisan nasional akan berhadapan dengan kekalahan. Lebih-lebih lagi jika pemimpin kesayangan mereka Datuk Musbah dinafikan haknya untuk bertanding dalam PRU ke 13 nanti. Apapun kita tunggu sahaja apa yang akan berlaku nanti?.