Rabu, 30 Mac 2011

KEIKHLASAN DAN KEJUJURAN ASAS PERJUANGAN POLITIK DATUK MUSBAHPerjuangan membela kemisikan dan membawa masyarakatnya keluar dalam kesusahan hidup merupakan semangat yang tertanam dalam jiwa Datuk Musbah. Bagi beliau perjuangan ini merupakan satu jihad disisi Allah SWT dan hanyaNya saja dapat memberi ganjaran kepada usaha murni beliau ini.

Perjuangan yang tidak ada sempadan ini dilakukan olehnya sejak beliau menceburkan diri dalam dunia perniagaan dan dunia politik. Sebab itu walaupun beliau mengharungi halangan dan kekangan dari musuh-musuh politik beliau, semangat juang beliau tetap membara meksipun rakan seperjuangnya ramai yang menjadi petualang dan tidak kurang juga yang menjadi tawanan musuh politiknya kerana pertama tidak tahan menerima tekanan dan ujian sepanjang perjuangan. Dan, kedua kerana terlalu tamak sehingga lupa kepada asas perjuangan mereka bersama memperjuangkan bangsa mereka yang selama ini ditindas dan perkotak katikkan sejak turun temurun.

Kecekalan hati Datuk Musbah menjadikan politik keikhlasan dan kejujuran selama ini telah membuahkan hasil kepada dirinya dan juga kepada apa yang diperjuangkan olehnya selama ini. Apabila beliau menawarkan diri untuk berkhidmat sebagai pemimpin, beliau menjanjikan perkhidmatan kepada rakyat dengan berusaha membawa pelbagai pembangunan sosio ekonomi rakyat. Harapan beliau ialah supaya semua rakyat yang berada dalam kawasannya dapat menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan oleh kerajaan. Lihat sahaja sekarang walaupun beliau hanya bergelar Pembantu Menteri yang kuasanya tidak seberapa, beliau mampu membawa ratusan juta projek seperti JELAPANG PADI, PROJEK AGROPOLITAN, PROJEK AKUAKULTUR, PROJEK PELANCONGAN DAN SEBAGAINYA. Kesemua projek ini bertujuan untuk meningkatkan sosio ekonomi masyarakat setempat yang selama ini bergantung penuh kepada kehidupan yang ada hubungkait dengan projek yang dibawa oleh beliau itu.

Agaknya kalau Datuk Musbah diberi jawatan Menteri Penuh selepas PRU13 nanti?. Sudah tentu dengan kuasa yang penuh, saya pasti Datuk Musbah akan dapat membawa lebih kenikmatan hidup kepada rakyatnya. Sebenarnya Kota Belud tidak perlu menunggu sehingga kemunculan Datuk Musbah sebagai pemimpin Kota Belud, kerana sebelum ini Kota Belud telah melalui zaman kegemilangan pemimpinnya dari jawatan Yang Dipertuan Negeri, Ketua Menteri, Menteri Negeri, Menteri Persekutuan, Yang Dipertuan Dewan Rakyat dan Sepekar. Pastinya jika pemimpin yang terdahulu menjalankan tanggungjawab kepada rakyat, penduduk Kota Belud sekarang sudah pasti berada dalam zaman kegemilangannya. Tapi apa yang berlaku waktu itu, mereka hanya memperjuangkan kepentingan peribadi dan suku sakat masing-masing sahaja. Sementara rakyat di tindas dan dijadikan peminta sedekah sehingga ke hari ini.

Apabila beliau dipilih menjadi Ketua UMNO Kota Belud, dan wakil rakyat, beliau telah menjanjikan pelbagai pembangunan sosio ekonomi untuk rakyat dan segala janji itu telah terbukti ditunaikan oleh beliau. Bukan seperti musuh tradisi beliau itu, apabila beliau menawarkan diri merebut jawatan Ketua Bahagian UMNO beliau menjanjikan konon akan dilantik menjadi Senator dan dilantik Menteri Pembangunan Luar Bandar Malaysia. Tapi apa yang berlaku sehingga sekarang ini semuanya itu auta semata-mata penjajah politik murahan, orang dusun kata “ sampai baino” `tidak kena lantik. Akhirnya jawatan pencen Sepeakar DUN Sabah saja jadi habuan. Rupanya semua ahli UMNO telah ditipu saja. Inilah yang membezakan kepimpinan mereka dengan Datuk Musbah, beliau menjanjikan pembangunan sosio ekonomi rakyat sementara musuh tradisinya menjanjikan jawatan peribadi.

Sekarang ini apabila PRU13 menghampiri ke distinasinya berbagailah pula jajahan politik murahan bertujuan untuk menipu rakyat. Apabila mereka membuat kumpulan menentang Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, bukan main lagi tiup jubur Datuk Seri Safie Afdal, tapi menyedari tidak kemana pengaruh Datuk Seri Safie Afdal membantu mereka mencapai cita-cita politik. Mereka mengkhianatilah pula Datuk Seri Safie Afdal dengan berpaling tadah dalam senyap-senyap kumpulan mereka ciumlah pula tahi Datuk Musa Aman. Kali ini bilang bomoh Arwah Pak Kenik “hai no posok diom bubuh”. Datuk Seri Musa Aman tersenyum lebar musuh politiknya selama ini telah masuk perangkapnya. Mahu tidak mahu mereka ini kena akur apa juga percaturan politik yang akan dibuat oleh Datuk Seri Musa Aman dalam PRU13 nanti. Berdasarkan kepada senario politik masa kini, kedua-dua tokoh musuh tradisi Datuk Musbah ini akan berputih mata jawatan sepeakar sahajalah menjadi habuan kepada mereka. Menurut skrip P.Ramlee dalam filem “Nujum Pak Belalang”. “Siapa tak Nampak orang itu anak luar nikah.” He he he he !!!!!!.

Inilah natijahnya balasan politik jahat kepada orang lain. Siapa tidak tahu dalang kepada yang mencanangkan isu rasuah kepada Datuk Musbah dan berbagai-bagai taktik jahat yang bertujuan menjatuhkan keria politik Datuk Musbah. Mereka inilah yang orang kuat mereka dulu sifatkan (Saudara Rosmin Kasan) sebagai dua orang Panglima yang dihantar memerangi musuh kedua-duanya tidak kembali kerana kena tawan musuh. Pada hal si Rosmin Kasan yang mengeluarkan kata-kata itu tidak menyedari, sikap dan tabiatnya juga sama macam mereka. Melompat-lompat macam katak. Syukurlah sekarang ini beliau insaf dan bertaubat dengan menyertai kumpulan Tabliq. Mudah-mudahan hidayah yang diberikan oleh Allah SWT kepada beliau berkekalan sehingga ke akhir hayat. Amin!!!!!!!!.